• Carmen Todita

  12 oktober 2020

  Carmen Todita september 2020

  "Mijn moeder zei altijd: 'dit is geen beroep'"

  ERMELO - Met een grote glimlach vertelt de van oorsprong Roemeense kunstenares Carmen Todita over haar creatieve leven. Wie met haar in gesprek gaat, ervaart pure passie.

  Van kinds af aan was Carmen Todita bezig met tekenen en schilderen. Ze wilde heel graag kunst maken. ,, Maar mijn moeder zei altijd: dit is geen beroep,” vertelt ze. ,,Daarom volgde ik een studie economie.” Maar bloed kroop waar het niet gaan kon en de Roemeense vond altijd mogelijkheden om haar creatieve talenten te ontwikkeld. Op latere leeftijd volgde ze alsnog een opleiding grafiek- en schildertechniek aan de VolksUniversiteit in Roemenië.

  Pareltje

  Naast kunstenares is vooral Todita ondernemer. Samen met haar partner Eelke Wiersma runt ze het bedrijf Careel Art&Green in Roemenië. Samen zorgen ze daar voor kleinschalige economische bedrijvigheid, ecotoerisme. ,,Door onze betrokkenheid bij het onderwijs, willen wij onze activiteiten verder ontplooien voor de ontwikkeling van het platteland in de dorpen van Transsylvanië,” vertelt ze. Het duo wil graag kleinschalige dorpsindustrie stimuleren. ,,Studenten komen met een Erasmusbeurs naar Roemenië. Daar ontvangen we ze in het Nationaal park Apuseni, hoog in de bergen, middenin de natuur.” Als Carmen Todita praat over ‘haar’ dorp schetst ze een pareltje waar haar hart snel van gaat kloppen.

  Lockdown

  ’s Zomers is Carmen Todita vooral te vinden in Roemenië, in de wintermaanden verblijft ze in Nederland. Dan heeft ze vooral tijd om nieuw werk te creëren. In de zomer heeft ze daar niet veel tijd voor. ,,Maar als ik in Roemenië de kans krijg, zit ik met de schildersezel in de rivier om te schilderen.” Dit jaar loopt alles anders. ,,Ik had in maart nog een expositie in Amersfoort in het Icoontheater. De expositie Zodiak - Sterren van FIER was helemaal klaar. We hadden de hapjes gekocht voor de opening en toen kwam de lockdown.” De kunstenares zocht hierbij de samenwerking met stichting Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. ,,Ik draag graag mijn steentje bij aan charity,” aldus Todita. Het was de bedoeling om met verkoop van producten, grafiek werken en andere artikelen wilde ze geld ophalen voor het goede doel. ,,Maar het liep ditmaal anders.” Toch is ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Inmiddels is ze bezig met het organiseren van een grote expositie in Roemenië en Nederland.

  The seed was plant

  ,,Daar heb ik nu mooi de tijd voor,” zo vertelt Carmen Todita. ,,Eigenlijk stond het voor dit jaar gepland, maar we hebben het nu voor ons uitgeschoven.” Afgelopen jaar ontmoette de kunstenares Ivo Valkenburg. ,,Hij was bij een expositie en daar kwam ik met hem in gesprek.” Valkenburg woonde zeven jaar in alle eenvoud met zijn gezin in de bergen van Transsylvanië. Hij raakte net als Todita verknocht aan dit gebied. ,,Ik wist dat Ivo Valkenburg bezig was met een boek en ik stelde hem voor om zijn boeklancering te combineren met een expositie van mijn werk. Dit zou kunnen in Cluj, een grote universiteitsstad met een indrukwekkend cultureel verleden. ,,Ik zei: De zaal is beschikbaar, ik maak de schilderijen, schrijf jij jouw boek!” De Roemeense vult lachend aan: ,,The seed was plant.”

  Hebzucht

  Op haar tafel ligt het boek ‘De Profeet’. Dit was ook de inspiratiebron voor het boek van Ivo Valkenburg waarin hij de verwaarlozing van de wereldse schoonheid aan de orde stelt. En dat is ook het onderwerp waar Carmen Todita zich zorgen over maakt. ,,We zijn te hebzuchtig geworden en houden geen rekening met de natuur. De wereld is geleend aan ons, we moeten er goed voor zorgen.” Het is dan ook niet vreemd dat de (Roemeense) natuur vaak centraal staat in de schilderijen en grafische pentekeningen.

  StEK

  Carmen Todita maakt onderdeel uit van de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK). Deze groep kunstenaars had tot voor kort een pop-up galerie in winkelcentrum De Enk. StEK is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU iedere twee weken een kunstenaar in de spotlights zetten.

  https://ermelovannu.nl/actueel/10025-carmen-todita-maakt-werk-met-een-missie

  Lees meer >> | 171 keer bekeken

 • Workshop Pentekening

  4 oktober 2020

  Pentekening workshop 3 ½  uur of 5 uur

  (mogelijk als cursus van minimaal 6 lessen á 2 ½ uur)

  Deze uitdagende workshop is bestemd voor creatieve deelnemers,  maar ook voor degenen die hun talent willen ontdekken. Ervaring is niet nodig. Van precieze pentekeningen, eigen creatieve uiting tot surrealistische of abstracte onderwerpen, alles is mogelijk. U hoef geen aangeboren talenten te hebben om een mooie pentekening te maken.

  Deelnemers geven zelf aan wat zij graag als model willen gebruiken of ik wijs zelf een thema aan. Tijdens de workshops leert u van mij hoe u met kunstenaarsogen naar de vorm van objecten moet kijken.

  Ik geef u concrete aanwijzingen en leer u goed met potlood en inkt-pen  om te gaan.

  Aarzel niet om deel te nemen aan deze workshop. Een mooi schilderij aan de woonkamermuur is een waardevol bezit, vooral als je kunt zeggen dat je het zelf hebt gemaakt.

  Tarief per 3 á 3 ½ uur workshop:

  - volwassenen € 35,00 incl. BTW, koffie/thee/koek  en materialen - kinderen v.a. 11 t/m 16 jaar € 19,00 incl. BTW en materialen

  Tarief per 4 ½ á 5 uur workshop:

  - volwassenen € 60,00 incl. BTW, lunch en materialen                                                    

  - kinderen v.a. 11 t/m 16 jaar € 30,00 incl. BTW, lunch en materialen

  Cursus á 6 of 10 lessen van 2 ½ uur per les

  - volwassenen € 17,50

  - kinderen v.a. 11 t/m 16 jaar € 10,00 incl. BTW

   

  • Mijn uurtarief is: € 9,75 incl. BTW, vanaf min. 5 pers. en exclusief materialen

  **   Door de (regering aangevraagde) regels voor de Corona crisis, mogen wij voorlopig in gelimiteerde groepen van maximum 3 personen werken, dus op tijd melden a.u.b. Heeft u vragen of wilt u zich opgeven dan is dat mogelijk via mijn e-mail adres:     carmen_todita@yahoo.com

   

   

  Lees meer >> | 186 keer bekeken

 • Love Make Visible

  23 augustus 2020

  Aceasta filmare a fost facuta ca promovare a viitorului eveniment
  LOVE MADE VISIBLE
  Eveniment inspirat de bestseller-ul „Profetul” - autor Kahlil Gibran, reuneste 5 artiști români, 1 scriitor olandez și 40+ persoane si organizatii care sunt o sursa de inspiratie pentru comunitate, care deschid calea spre o nouă paradigmă a conștiinței care începe să transforme lumea.
  Eveniment artistic si cultural român – olandez
  care se va desfasura in anul 2021, la:
  Centrul de Cultură Urbană Casino Cluj-Napoca | Amsterdam | ICOON theater Amersfoort
  Vom reveni cu o data exacta în apropierea evenimentului.
  __________________________________________________

  This filming was made as a promotion of the future event
  LOVE MADE VISIBLE
  Inspired by bestseller "The Prophet" of Kahlil Gibran
  5 Romanian artist, 1 Dutch writer & more than 40 movers & shakers reunited on a new paradigm of consciousness starting to transform the world.
  Romanian - Dutch artistic and cultural event
  which will take place in 2021, at:
  Urban Culture Center Cluj-Napoca | Amsterdam | ICOON theater Amersfoort
  We will return with an exact date near the event.
  ______________________________________________

  Deze opnames zijn gemaakt ter promotie van het toekomstige evenement
  LOVE MADE VISIBLE (LIEFDE ZICHTBAAR GEMAAKT)
  Geïnspireerd op de bestseller "The Prophet" van Kahlil Gibran
  5 Roemeense kunstenaars, 1 Nederlandse schrijver & meer dan 40 movers & shakers die staan voor een nieuw paradigma dat gaat over bewustwording omtrent het feit dat de wereld begint te veranderen.
  Roemeens - Nederlands kunst en cultureel evenement
  die zal plaatsvinden in 2021, op:
  Centrul de Cultura Urbana Cluj-Napoca Romania| Amsterdam | ICOON theater Amersfoort
  We komen terug met een exacte datum in de buurt van het evenement.

  Pitch Love Make Visible

  https://youtu.be/1ti0Uvp2ESE

  https://www.youtube.com/watch?v=9I0oWiR5pw8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0cOrHpAJyJsxIO-3OcoUCo0Xl8QsagGZwHAP0AuCjRrpQ6KSXNEaq745g

  Lees meer >> | 213 keer bekeken