Carmen Todita september 2020

"Mijn moeder zei altijd: 'dit is geen beroep'"

ERMELO - Met een grote glimlach vertelt de van oorsprong Roemeense kunstenares Carmen Todita over haar creatieve leven. Wie met haar in gesprek gaat, ervaart pure passie.

Van kinds af aan was Carmen Todita bezig met tekenen en schilderen. Ze wilde heel graag kunst maken. ,, Maar mijn moeder zei altijd: dit is geen beroep,” vertelt ze. ,,Daarom volgde ik een studie economie.” Maar bloed kroop waar het niet gaan kon en de Roemeense vond altijd mogelijkheden om haar creatieve talenten te ontwikkeld. Op latere leeftijd volgde ze alsnog een opleiding grafiek- en schildertechniek aan de VolksUniversiteit in Roemenië.

Pareltje

Naast kunstenares is vooral Todita ondernemer. Samen met haar partner Eelke Wiersma runt ze het bedrijf Careel Art&Green in Roemenië. Samen zorgen ze daar voor kleinschalige economische bedrijvigheid, ecotoerisme. ,,Door onze betrokkenheid bij het onderwijs, willen wij onze activiteiten verder ontplooien voor de ontwikkeling van het platteland in de dorpen van Transsylvanië,” vertelt ze. Het duo wil graag kleinschalige dorpsindustrie stimuleren. ,,Studenten komen met een Erasmusbeurs naar Roemenië. Daar ontvangen we ze in het Nationaal park Apuseni, hoog in de bergen, middenin de natuur.” Als Carmen Todita praat over ‘haar’ dorp schetst ze een pareltje waar haar hart snel van gaat kloppen.

Lockdown

’s Zomers is Carmen Todita vooral te vinden in Roemenië, in de wintermaanden verblijft ze in Nederland. Dan heeft ze vooral tijd om nieuw werk te creëren. In de zomer heeft ze daar niet veel tijd voor. ,,Maar als ik in Roemenië de kans krijg, zit ik met de schildersezel in de rivier om te schilderen.” Dit jaar loopt alles anders. ,,Ik had in maart nog een expositie in Amersfoort in het Icoontheater. De expositie Zodiak - Sterren van FIER was helemaal klaar. We hadden de hapjes gekocht voor de opening en toen kwam de lockdown.” De kunstenares zocht hierbij de samenwerking met stichting Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. ,,Ik draag graag mijn steentje bij aan charity,” aldus Todita. Het was de bedoeling om met verkoop van producten, grafiek werken en andere artikelen wilde ze geld ophalen voor het goede doel. ,,Maar het liep ditmaal anders.” Toch is ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Inmiddels is ze bezig met het organiseren van een grote expositie in Roemenië en Nederland.

The seed was plant

,,Daar heb ik nu mooi de tijd voor,” zo vertelt Carmen Todita. ,,Eigenlijk stond het voor dit jaar gepland, maar we hebben het nu voor ons uitgeschoven.” Afgelopen jaar ontmoette de kunstenares Ivo Valkenburg. ,,Hij was bij een expositie en daar kwam ik met hem in gesprek.” Valkenburg woonde zeven jaar in alle eenvoud met zijn gezin in de bergen van Transsylvanië. Hij raakte net als Todita verknocht aan dit gebied. ,,Ik wist dat Ivo Valkenburg bezig was met een boek en ik stelde hem voor om zijn boeklancering te combineren met een expositie van mijn werk. Dit zou kunnen in Cluj, een grote universiteitsstad met een indrukwekkend cultureel verleden. ,,Ik zei: De zaal is beschikbaar, ik maak de schilderijen, schrijf jij jouw boek!” De Roemeense vult lachend aan: ,,The seed was plant.”

Hebzucht

Op haar tafel ligt het boek ‘De Profeet’. Dit was ook de inspiratiebron voor het boek van Ivo Valkenburg waarin hij de verwaarlozing van de wereldse schoonheid aan de orde stelt. En dat is ook het onderwerp waar Carmen Todita zich zorgen over maakt. ,,We zijn te hebzuchtig geworden en houden geen rekening met de natuur. De wereld is geleend aan ons, we moeten er goed voor zorgen.” Het is dan ook niet vreemd dat de (Roemeense) natuur vaak centraal staat in de schilderijen en grafische pentekeningen.

StEK

Carmen Todita maakt onderdeel uit van de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK). Deze groep kunstenaars had tot voor kort een pop-up galerie in winkelcentrum De Enk. StEK is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU iedere twee weken een kunstenaar in de spotlights zetten.

https://ermelovannu.nl/actueel/10025-carmen-todita-maakt-werk-met-een-missie